Menu

Deep Democracy

Deep Democracy is een methode van overleggen waarin ieders stem gehoord wordt. In groepen is het niet altijd makkelijk om tegen de mening van de meerderheid in te gaan. Deep Democracy zorgt ervoor dat ook de mening van de minderheid wordt gehoord en wordt meegewogen in het uiteindelijke besluit. 

Deep Democracy komt van oorsprong uit Zuid-Afrika. Toen de apartheid daar werd afgeschaft, werd het belangrijk om te kunnen overleggen ondanks alle emoties en conflicten. Bij Deep Democracy gaat het om een vorm van communiceren waarbij de kracht juist zit in de verschillende meningen binnen de groep.

De Lewis methode

De vertaalslag Deep Democracy in organisaties toe te passen, is gedaan door Myrna en Greg Lewis. Zij hebben de methode Deep Democracy gebruikt in een Zuid-Afrikaans bedrijf waarin raciale spanningen en uiteenlopende standpunten waarvan niet werd afgeweken de boventoon voerden. Met de Lewis-methode werd ervoor gezorgd dat groepsleden bewust werden van hun vooroordelen en vanuit de tegengestelde standpunten naar een oplossing werd gewerkt. Daarbij werd het conflict niet geschuwd en ook niet gepolderd.

Deep Democracy in de praktijk

Als u Deep Democracy wilt toepassen binnen uw organisatie, begint u met de volgende 5 stappen:

  1. Verzamel alle invalshoeken.
  2. Zoek actief naar ‘het alternatief’.
  3. Verspreid ‘het alternatief’. 
  4. Voeg de wijsheid van de minderheid toe.
  5. Werken met de onderstroom.

Sabotagelijn Deep Democracy

In de onderstroom spelen veel emoties en vooroordelen. Met de sabotagelijn worden deze emoties en vooroordelen en pogingen om het proces te saboteren gesignaleerd. De sabotagelijn is een diagnose instrument. De sabotagelijn speelt altijd, in elke groep. Niet gehoorde stemmen leiden tot allerlei vormen van sabotage. Dit gedrag is menselijk, we doen het allemaal. 

Deep Democracy toepassen in de praktijk

Ben je benieuwd wat Deep Democracy voor jouw bedrijf kan betekenen? Ik ben level 5 opgeleid Deep Democracy facilitator. Neem contact met mij op voor meer informatie of lees meer over de workshop.

Contact met Wim